Múzeumok Éjszakája 2017/2

TerVez2 Vasútforglami Szimulátor

Részletes információk az idei Múzeumok Éjszakájáról

(Bocsi, kicsit hosszú lett, remélem azért végigolvassátok)

Felkerültek a Múzeumok Éjszakájának hivatalos -, valamint a MÁV csoport oldalára a programok, böngésszétek bátran.

MÁV-START Zrt. Budapesti Járműbiztosítási Igazgatóság, Keleti pályaudvar, kocsijavító műhely programjai

Érdekel, hogy milyen, egy vasúti kocsi alulról? Milyen egy kiszerelt forgóváz? Milyen vizsgálatokat lehet elvégezni rajta? Itt mindent megtudhatsz a Z1-es típusú személykocsiról, hiszen lesz 4x20 tonnás csoportemelőn megemelve; a jármű kigurított forgóvázán vizsgálatokat, kerékmérést és ultrahangos repedésvizsgálatot mutatnak be a vasúttársaság szakemberei. Vizsgálócsatornából is meg lehet egy a kocsi alvázát és forgóvázait, energiaellátó és zárt WC-berendezéseit.

Lesz lehetőség megnézni gyakorlatban, hogyan vizsgálják a lengéscsillapítókat.

Tavaly az FMK-004-es mérőkocsival ismerkedhettek meg látogatóink; idén a 2016 szeptemberében átadott síndiagnosztikai mérővonatot, az FMK-008-at, és a mérési technológiát tekinthetik meg.
Bővebb információ a mérővonatról:

 

Megismerkedhettek továbbá az új MAN közúti-vasúti segélynyújtó gépkocsival, valamint a vágányra visszahelyező járműemelő működésével.

Ugye a múzeumokat mindenki úgy ismerni, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek? Nos, szerencsére a személykocsiműhely nem múzeum, így a néznivalókon felül számos interaktív program is várja a vasút iránt érdeklődőket.

A vasútüzem rendes működéséhez rengeteg munkakör összehangolt működésére van szükség. Vannak nagy, kényelmes munkakörök, de van számos kevésbé szép és "tiszta" munkafolyamat, melyek közül néhányat igyekszünk a bemutatni. Így a bátrak és erősek kipróbálhatják, hogyan kell össze-, illetve szétakasztani vasúti járműveket.

"1.2.49. Kitérő (továbbiakban forgalmi szempontból: váltó) A vágánynak olyan szerkezeti része, amely csúcssínjeinek helyzetével lehetővé teszi, hogy a járművek folyamatos mozgással egyik vágányról a másikra áthaladhassanak. A kitérő fő részei a váltó, a közbenső rész és a keresztezés."

Lehetőség lesz továbbá megismerkedni a helyszíni állítású váltóval, a váltó részeivel, sőt, a bátrabbak ki is próbálhatják váltókezelőként a váltóállítás folyamatát.

Megismerkedhettek továbbá a forgalmi szolgálattevők munkájával a TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor szimulációin keresztül. Terveztünk több hálózati játékot indítani, ahol a helyi kezelési és szervezési feladatokon túl a szomszéd állomásokkal való kapcsolattartás is előtérbe kerül.

Mi szükséges még egy vasúti közlekedés lebonyolításához?
A járműveket megnéztük már alulról, kívülről, belülről. Össze is akasztottuk tőket. "Állnak a vasak, mehettek". Kértünk már engedélyt a vonat részére a szomszéd állomás forgalmi szolgálattevőjétől. A jelző továbbhaladást engedélyező jelzés van. De a vonat nem indul... Ki munkája szükséges még? Nem árt mondjuk egy mozdonyvezető még :)

Kipróbálhatjátok milyen érzés mozdonyt (pontosabban vezérlőkocsit) vezetni szimulátoron keresztül, hiszen elvisszük Nektek az ország egyetlen, valódi vasúti járművében üzemelő szimulátort, melyet tavaly hatalmas sikerrel mutattunk be a nagyközönségnek.

Miután megnéztetek és kipróbáltatok mindent, ami nagy, nehéz, fárasztó érdemes lesz betérni az oktatóterembe, ahol a Budapesti TT Barátok Klubjának Modulközössége mutatja be modellvasúti installációját. Itt kicsiben is megtekinthetitek a korábban látott "nagy" dolgokat. Itt is dolgoznak mozdonyvezetők, forgalmi szolgálattevők, tolatásvezetők, mint a valóságban. Hiszen ez is vasútüzem, csak 1:120-as méretben.
Az összeállítás érdekessége, hogy az összeállítás egyik állomását - melyet Szilas névre kereszteltek - a TerVez2 programja vezérli. Ez volt az első állomás, aminél szimulátorunk a 2015-ös Múzeumok Éjszakáján bebizonyította, hogy nem csak a szimulált világban állja meg a helyét.
A Modulközösség korábbi rendezvényeiről tekinthettek meg képeket Facebook-oldalukon: https://www.facebook.com/bttbmodulkozosseg/

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!)

Természetesen tudjuk, hogy a vasútüzem zökkenőmentes működéséhez a fentieken kívül számos más munkakör betöltése is elengedhetetlen, ám a lehetőségek csupán a fentieket engedik meg bemutatni. :)

Csatlakozzatok Facebook-eseményünkhöz, hogy értesüljetek a program részleteiről! https://www.facebook.com/events/632563836941454

Az eseményre bátran hívjátok meg ismerőseiteket! Akik a gyerek miatt nem szeretnének éjszakázni, azoknak nyugodtan megmondhatjátok, hogy 13 órakor kezdődik a program :)

A program hivatalos leírása: http://muzej.hu/hu/program/mav-start-zrt-keleti-palyaudvar-szemelykocsimuhely-szo-06242017-1600

Egyéb programok

A MÁV csoport az ország számos pontján szervez még nyíltnapokat, melyekről a MÁV csoport oldalról tájékozódhattok: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/muzeumok-ejszakaja.

Megközelítés

A személykocsi műhely a Keleti pályaudvarnál található, és a Verseny utcából (A pályaudvar bal oldalán, a Posta mellett nyíló utca) nyílik. Térképen: 1087 Budapest, Verseny utca 1.

Tervezd meg utazásod a BKK Futár alkalmazásának segítségével: http://futar.bkk.hu/?toCoord=47.501704%2C19.087257&toName=Verseny%20utca%201.&toSubName=1087%20Budapest&map=13/47.501/19.053&layers=GSVB

A rendezvény helyszíne a 3-as múzeumi buszjárattal is megközelíthető lesz. A buszjáratról részletes információkat a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán találhattok: http://muzej.hu/hu/buszjaratok#line-3

Vonattal a Múzeumok Éjszakájára

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Nagykanizsára, Szegedre, Püspökladányba, Mátészalkára, Szombathelyre, valamint Debrecenbe mint kiemelt helyszínre azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2017. június 24-én estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvény napját megelőző napon, június 23-án, pénteken, 10.00-tól kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb a rendezvény zárását követő napon, június 26-án, hétfőn, 24.00-ig kell befejezni.

A Budapestre látogatók esetében a kedvezmény a látogatást igazoló karszalag és az 50%-os alkalmi menettérti jegy visszautazáskor történő felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében az 50%-os alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén – a programban részt vevő múzeumok valamelyikében – le kell bélyegeztetni.

A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon. További információért hívja a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a 06 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon.

A START Klub kártyával rendelkezők a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt, kártyájuk felmutatásával díjmentesen léphetnek be a rendezvényekre. A MÁV-csoport munkavállalói számára kiadott arcképes vasúti utazási igazolvánnyal, vasúti utazási és felügyeleti igazolvánnyal, valamint felügyeleti igazolvánnyal rendelkező látogatók az igazolvány felmutatásával a Múzeumok Éjszakája valamennyi programján (nem csak a vasúttársaság által szervezetteken!) ingyenesen vehetnek részt.

Miért zakatol a vonat?

Avagy vonat vizsgálat tudományos módszerekkel.

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk meg kell vizsgálnunk egy vonatot. Miből is áll, egy vonat?

Van egy mozdony, és van sok, vagy csak egy - kocsi. Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hagyhatjuk.

Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye zakatolás szempontjából, mindegyik egyforma, így elég, egy kocsit megnézni, a többit elhagyhatjuk.

De miből is áll egy vagon? Van egy felső (utas, vagy rakodó) rész, és van egy alsó rész, azaz az alváz. De a felső rész nem zakatol, így azt is elhagyhatjuk, elegendő az alsó részt vizsgálni.

Az alsó rész felépítését tekintve, áll egy alvázból, és kerekekből. Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket.

Kerékből is van azonban egy vagon alatt általában 4 pár, tehát elegendő egyet vizsgálni, a többit elhagyhatjuk.

Egy pár kerék felépítését nézzük meg! áll magából a kerékből, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhagyható. Marad két darab kerék ami azonban teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk.

A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen nézzük meg a kereket! KÖR ALAKÚ!

A kör területét, úgy számoljuk ki, hogy r négyzet szer pí. A képletből Pí=3.14, ami nem zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább

Az r a sugár, ami mivel állandó megint csak nem zakatol.

Mi marad meg? HÁT A NÉGYZET!! és ahogy ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra, na attól zakatol a vonat kereke!

:)

<< Vissza a hírekre

A program és az oldalon megjelenő minden tartalom a szerzők kizárólagos tulajdona. A megjelenő tartalom részleges, vagy teljes felhasználása kizárólag a szerzők ELŐZETES írásos hozzájárulásával lehetséges.
© 2010-2017, TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor, , T2_GEN: 2024.03.29 07:15:40